Biefstuk

 

Biefstuk

Biefstuk betekent een goed stukje vlees. Het is mals en mager spiervlees. De meest gegeten biefstuksoort is van het rund (koe) of het kalf, maar er bestaan ook hele andere soorten, zoals van het paard, de struisvogel, het hert, de kalkoen, de kangoeroe en de bizon. De naam is gerelateerd aan het Engelse beefsteak.

Biefstuk

Biefstuk is een van de soorten vlees, die vrijwel iedereen lekker vindt, maar het is ook een vrij dure vleessoort. Dit vlees kan rauw worden gegeten, in hele dunne plakjes gesneden, tot biefstuk bakken: rare, medium of well done.

Biefstuk Prijs

De prijs van de biefstuk wordt vooral bepaald door:

  • Het deel van het rund waarvan het vlees is gesneden, waarbij biefstuk van de haas als de meest malse soort geldt en het stuk van de lende als de minst malse.
  • Ook de leeftijd
  • De levenskwaliteit van het rund
  • Het ras
  • De mestwijze bepalen mede hoe duur het vlees is.

Als de top onder dit vlees wordt vaak het Wagy rund en het Black Angus ras verstaan. Deze soorten worden vaak geserveerd in restaurants en mits goed bereid, kan dit stuk vlees een ware delicatesse zijn.

Bij het rundvlees onderscheidt men twee, of eigenlijk drie soorten:

  • De gewone biefstuk wordt gesneden van de bovenbil, het spierstuk of van de dikke lende.
  • De kogelbiefstuk wordt gesneden van de kogel van de bovenbil of van de kogel van het spierstuk.
  • Daarnaast is er ook de haasbiefstuk, deze wordt gesneden uit de haas van het rund.

Malse Biefstuk

Hoe mals de biefstuk is, hangt met name af van de hoeveelheid bindweefsel in het vlees. Hoe lager het percentage bindweefsel, hoe malser het vlees. Deze delen bevinden zich met name in de bil en de rug. Met het toenemen van de leeftijd neemt ook de hoeveelheid bindweefsel toe en wordt het vlees wat stugger, of in elk geval minder mals en zacht.

Biefstuk uit de supermarkt

Biefstuk wordt in de supermarkt vaak (veel) goedkoper aangeboden dan bij de slager. Het kan een heel goed stukje vlees zijn, maar het gebeurt ook dat het vlees machinaal is bewerkt, geplet en ingekerfd om op deze manier het vlees malser en zachter te maken.

 Posted by at 2:31 am